Trump, NASA bütçesinde devasa bir kesintiye gidiyor

ABD Başkanı Donald Trump, hükümet ajandasını yeniden şekillendirirken NASA‘nın bütçesinde büyük bir kesinti yapıyor. NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolarlık kesinti yapılması planlanıyor. Ancak buna rağmen, Mars projelerine 1 milyar dolar, Ay projelerine ise 7 milyar dolarlık yeni kaynak ayrılacak. Bu adım, Elon Musk’ın SpaceX şirketinin kurucusu uzun süredir desteklediği “Mars’ta insanlı yaşam” hedefine paralel bir şekilde atılmış bir adım olacak.

Öncelik Ay ve Mars

Yayımlanan belgeye göre, NASA artık önceliğini Ay’a dönüş ve Mars’a ilk insanı gönderme hedeflerine yönlendiriyor. ABD’nin uzay yarışındaki yeni stratejisi, Çin’i Ay’a dönüşte geride bırakma ve Mars’a ilk insanı gönderme hedefiyle ilerliyor. Ancak bu yeni odaklanma, NASA’nın mevcut görev ve projelerinde ciddi daralmalara sebep olacak.

NASA’nın yönetici vekili Janet Petro, kurum genelinde gönderdiği bilgilendirme notunda, mevcut birçok büyük ölçekli projenin ya sonlandırılacağını ya da askıya alınacağını belirtti. Bu projeler arasında SLS (Space Launch System) roketi, Orion uzay aracı ve Ay yörüngesinde inşa edilmesi planlanan Gateway uzay istasyonu yer alıyor. Ayrıca, Mars yüzeyinden örnek toplama hedefi taşıyan Mars Sample Return (MSR) Programı da bütçe yetersizliği sebebiyle iptal edilecek.

Taslak bütçeye göre, NASA’nın finansmanı yüzde 25 oranında kesilecek. Bu kesintiler, NASA’nın işgücünü, bilgi teknolojisi hizmetlerini, operasyonlarını, tesis bakımını ve birçok bilimsel görevini etkileyecek.

SpaceX ve Musk Etkisi

Trump yönetiminde, Mars vizyonu şekillendirilirken Elon Musk ve SpaceX’in etkisi oldukça büyük. SpaceX, şu anda NASA’nın en büyük yüklenicilerinden biri konumunda ve Mars’a insanlı görev hedefinde önemli bir rol oynuyor. Şirketin geliştirdiği Starship roketi, Ay ve Mars görevlerinde hem mürettebat hem de kargo taşıması için tasarlandı. Buna göre, NASA’nın bir numaralı yüklenicisi SpaceX olacak. Boeing ve Orion uzay aracının iptali sonrasında Blue Origin’in yerini alması muhtemel olan SpaceX’in bu konuda net bilgiler verilmemiştir.

Trump’ın NASA yönetimine teknoloji girişimcisi Jared Isaacman’ı getirme önerisi de tartışma konusu. Isaacman’ın adaylığı Senato Ticaret Komitesi’nden geçmiş durumda ancak Senato genel oylamasından da geçmesi gerekiyor. SpaceX ile yakın iş birlikleri yapmış olan Isaacman’ın atanması durumunda, ajansın özel sektör odaklı vizyonunun daha da güçleneceği düşünülmektedir.

Related Posts

Eskişehir’deki satranç turnuvası tamamlandı

Eskişehir’de 10 farklı ilden 100 katılımcının yer aldığı ‘Mayıs Ayı ELO Satranç Turnuvası’ sona erdi.

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …

Şarj aletinizden gelen sese dikkat ettiniz mi? Tehlikeyi göz ardı etmeyin

Evde sessizlik hakimken prizdeki şarj aletinizden gelen hafif bir uğultu ya da cızırtı sesi duydunuz mu? Pek çoğumuz bu sesi fark etsek bile önemsemiyoruz. Oysa uzmanlara göre bu küçük ses, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.

Xiaomi Pad 7 Ultra, serinin en üst düzey tableti olarak geliyor

Xiaomi’nin yeni üst düzey tableti hakkında heyecan verici haberler gelmeye devam ediyor. Daha önce Pad 7 Max olarak anılan cihazın aslında Xiaomi Pad 7 Ultra ismiyle piyasaya sürüleceği ortaya çıktı. Bu isim değişikliği, yakın zamanda ortaya …

DDR5 hız rekoru bir kez daha kırıldı: 12.774 MT/s seviyesine ulaşıldı

DDR5 RAM standardının giderek yaygınlaşmasıyla hız aşırtma alanında arka arkaya rekorlar gelmeye devam ediyor. Son olarak rekorlar listesi bir kez daha değişti. G.Skill Trident Z5 serisi ile yapılan son denemede 12.774 MT/s değerine ulaşan …

Aşı dağıtımında devrim niteliğinde adım: Soğuk zincir tarihe mi karışıyor?

Aşıların taşınması ve depolanmasındaki en büyük zorluk olan soğuk zincir, tamamen tarihe karışabilir. Bir İngiliz şirketinin geliştirdiği ve insan denemelerine başlanan soğutulmamış aşılar, -20°C’den +40°C’ye kadar geniş bir sıcaklık aralığında stabil kalabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir