Petrol devi en büyük rakibine mi satılıyor? Piyasada tüm dengeler değişir

Shell CEO’su BP’yi Devralma İhtimalini Değerlendirdi

Shell İcra Kurulu Başkanı Wael Sawan, Financial Times’a verdiği demeçte, BP için olası bir devralma durumunda önceliklerinin kendi hisselerini geri almak olduğunu belirtti. Kendi evlerini düzene koymaları gerektiğini ve büyük satın almalar için daha yapacakları işler olduğunu belirten Sawan, temkinli bir yaklaşım sergiledi.

Shell sözcüsü, Sawan’ın açıklamalarını doğruladı ve Shell’in mali durumu hakkında bilgi verdi.

MEGA BİRLEŞME KÜRESEL ENERJİ PİYASASINI NASIL ETKİLER?

Shell’in BP’yi satın alması, şirketi küresel enerji devleri Exxon ve Chevron ile rekabet edebilir bir ölçeğe taşıyabilir. Ancak böylesine büyük bir birleşmenin düzenleyici kurumlar tarafından sıkı incelemelerle karşılaşabileceği unutulmamalı.

Shell, beklenenden daha iyi ilk çeyrek kar sonuçlarını açıklamasının ardından 3,5 milyar dolarlık hisse geri alımını başlattı.

Bloomberg kaynakları, Shell’in ya da başka bir şirketin BP’ye karşı hamle yapabileceğini ve mevcut çalışmaların böyle bir duruma hazırlık olabileceğini belirtti. Ancak müzakerelerin henüz erken aşamada olduğu ve Shell’in hisse geri alımlarına odaklanabileceği vurgulandı.

Shell sözcüsü, değer yaratmaya odaklanarak performanslarını sürdürdüklerini belirtirken, BP’den henüz bir açıklama gelmedi.

BP, kârlılık baskısı altında CEO Murray Auchincloss liderliğinde 2027’ye kadar 20 milyar dolarlık varlık satışı, harcama kesintileri ve hisse geri alımları planlıyor. Şirket, yatırımcı güvenini artırmak için çalışırken strateji şefinin görevden alındığını duyurdu.

Reuters’a konuşan kaynaklar, aktivist yatırımcı Elliott Investment Management’ın daha derin maliyet kesintileri talep ettiğini ve bu değişimde etkili olduğunu belirtti. Elliott, BP’deki hissesini artırarak en büyük hissedarlar arasında yer aldı.

Related Posts

Yıllık enflasyon ENAG’a göre yüzde 68,68, TÜİK’e göre yüzde 35,05 oldu

Yıllık enflasyon ENAG’a göre yüzde 68,68, TÜİK’e göre yüzde 35,05 oldu

Konkordato ve iflaslar rekor kırdı. İş dünyası alarm veriyor

Türkiye’de ekonomik kriz, reel sektörü ve bireyleri derinden sarsıyor. Yükselen döviz, altın fiyatları ve yüksek banka faizleri, işletmeleri konkordato ve iflasa sürüklüyor. Konkordatotakip’in verilerine göre, 2025’in ilk 6 ayında geçici mühlet …

Uzman isim İslam Memiş uyardı: Alım fırsatını kaçırmayın

Altın, İran – İsrail arasında sağlanan ateşkes sonrası bir süredir yükseliş ivmesi yakalayamıyor. Altın fiyatları sakin ekonomi gündemi ile birlikte yatay seyrediyor. “Önümüzdeki dönemde altın nasıl bir seyir yakalayacak? Yeniden yükselişe …

Moldova bankacılığının devi Romanya pazarına giriyor

Moldova’nın lider bankası Maib, dijital bankacılık alanındaki varlığını güçlendirmek amacıyla Romanya pazarına adım atıyor. Banka, perakende müşterilere yönelik dijital hizmetlerini Estonyalı Tuum platformu üzerinden sunacak. Bu stratejik hamle, Maib …

Bakanlıktan fahiş fiyat uygulayan işletmelere 114,7 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı ​​​​​​​Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yapan 289 işletmeye 114,7 milyon lira ceza uyguladı.

Merakla bekleniyordu: Hükümetin kamu işçileri için ikinci zam teklifi açıklandı

Kamu işçilerini ilgilendiren ikinci zam teklifi açıklandı. Hükümet, 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde ikinci zam teklifini açıkladı. 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 17, ikinci 6 ayı için yüzde 10 zam önerildi. 2026 yılı teklifinde ise değişiklik yapılmadı: İlk 6 ay yüzde 7, ikinci 6 ay yüzde 5 oldu.