‘Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatı 9 milyar doların üzerine çıktı’

“`html

Halkbank Gençİz Zirvesi’nde Türkiye’nin Teknoloji Atılımları

Halkbank Gençİz Zirvesi’nin açılışını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ile birçok davetli gerçekleştirdi.

Bakan Kacır’dan Teknoloji Hamlesi Açıklamaları

Konuşmasında, Türkiye’nin son 22 yılda milli teknoloji alanında gösterdiği gelişmelere dikkat çeken Kacır, “Milli teknoloji hamlesi, Türkiye’nin kritik teknolojilerini yerli kaynaklarla geliştirme kararlılığını simgelemektedir.” ifadelerini kullandı.

Kacır, “İhtiyaçlarımızı kendi insan gücümüzle, alın terimizle karşılayarak, milli teknoloji hamlesinin yolunu açıyoruz. Türkiye, yüksek teknolojiyi rekabetçi bir biçimde üretebilen bir ülke haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.

İnovasyon Ekosisteminin Gelişimi

Türkiye’nin son 22 yılda baştan sona bir inovasyon ekosistemi oluşturduğunu vurgulayan Kacır, “Bugün ülkemizde 104 teknopark mevcut. 2000’li yılların başında sadece 2 teknopark vardı ve 56 şirket bu alanlarda faaliyet gösterdi. Şu anda 11 bin şirket bu teknoparklarda inovasyon süreçlerini yürütüyor.” dedi.

Ayrıca Kacır, Türkiye’deki AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısının 1600’ü geçtiğini, teknoloji geliştirme sürecinde genç girişimcilere destek sağlamak amacıyla kuluçka ve hızlandırma merkezlerinin hızla arttığını belirtti. Yüksek teknoloji ihracatının 9 milyar doları aştığını ifade eden Kacır, “Araştırma-geliştirme harcamalarımız 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükseldi.” diye ekledi.

AR-GE İnsan Kaynağında Önemli Artış

Kacır, Türkiye’nin AR-GE insan kaynağının 29 binden 291 bine çıktığını ve Türk özel sektörünün bu alanda lider konuma geldiğini belirtti. Özel sektörün toplam AR-GE harcamalarındaki payı %60’ı geçti.

Patente yönelik gelişmelere de değinen Kacır, “2000’li yılların başında Türkiye’de yılda sadece 414 patent başvurusu yapılırken, şu anda bu sayı 8 bin 600’ün üzerine çıktı.” dedi.

Türkiye’nin İhracat Başarıları

Bugün Türkiye’nin ihracat rakamlarının 262 milyar doları bulduğunu belirten Kacır, bunun dünya ticaretindeki payının %1’in üzerine çıktığını ifade etti. “Türkiye, 30 yıl öncesine kıyasla önemli bir konuma ulaştı. Çin’den Orta Avrupa’ya kadar geniş bölgelerde rekabetçi ürünler ihraç edebilen bir ülke haline geldik.” şeklinde konuştu.

Savunma ve Havacılıkta Yeni Ufuklar

Kacır, Türkiye’nin savunma sanayisinde de önemli bir gelişim gösterdiğini belirterek, “Artık dünyada tanınan savunma ve havacılık firmalarımız var. Bu yıl 7 milyar dolara yakın bir savunma ve havacılık ihracatı gerçekleştireceğiz.” dedi.

Özellikle askeri insansız hava aracı üretiminde Türkiye’nin dünya genelinde lider olduğunu vurgulayan Kacır, otomotiv ve kimya sektörlerinde de büyük ihracat rakamlarına ulaştıklarını aktardı.

Teknolojide Gelecek Vizyonu

Kacır, yüksek teknolojinin gelecekte Türkiye’nin yükselen değeri olacağına inandığını belirterek, “2023 yılı itibarıyla batarya üretimi, güneş hücresi üretimi gibi alanlarda ciddi girişimlerin harekete geçeceğine inanıyoruz.” dedi.

Bakan Kacır, ayrıca uzay çalışmalarının da büyük önem taşıdığını, “Türkiye artık kendi uydularını geliştirebilen bir ülke haline geldi. Türksat 6A’nın geliştirilmesi ve uzaydaki bağımsızlığımız, geleceğimiz açısından kritik.” ifadelerini kullandı.

Türksat 6A’nın başarılı üretiminin ardından, Türkiye’nin uzay teknolojilerinde daha ileriye gideceğini vurgulayan Kacır, “Eğer başarılı olursak, uzayda gerçekleştirilecek roket teknolojileriyle yeni ufuklara açılacağız.” diye konuştu.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir