Bakan Şimşek: İslami Finansman Kanunu için çalışıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslami Finansman Kanunu’nu Meclis Gündemine Taşıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu anda İslami Finansman Kanunu’nu hazırlayarak Meclis gündemine taşımak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

İstanbul’da düzenlenen “2. İstanbul Dünya İslam Ekonomisi Zirvesi”nde konuşan Bakan Mehmet Şimşek, “Katılım bankalarının Türk bankacılık sistemindeki payı sadece yüzde 8,3 seviyesinde. Bu oran, gerçek potansiyelin çok gerisinde” açıklamasında bulundu ve İslami Finansman Kanunu üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Bakan Şimşek, islami finansın adil paylaşımı sağlayabilecek güçlü bir araç olduğunu savunarak, “Dünya genelinde İslami finansın payı sadece yüzde 1’in üzerinde. Halbuki sürdürülebilir bir geleceğin doğru yolunun bu olduğuna inanıyorsak, mevcut payın ne kadar küçük olduğu açık. Bu yapının gelişmesi için yatırım yapmalıyız” dedi.

Küresel Çapta İlgi Zayıf

Hedeflenen hedeflere ulaşabilmek için önce engel teşkil eden unsurların doğru bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Şimşek, İslami finansın küresel ölçekte henüz yeterince uygulanmadığını ve ilginin belirli coğrafyalarla sınırlı kaldığını belirtti.

Şimşek, Türkiye’de 9 katılım bankasının bulunduğunu aktararak, “Katılım finansı Türkiye’de önemli bir orana ulaştı. Özellikle katılım esaslı finansman araçları piyasalarda gelişim gösteriyor. Ancak mevcut durumda katılım bankalarının Türk bankacılık sistemindeki payı sadece yüzde 8,3. Bu oran, potansiyelin oldukça gerisinde ve daha büyük bir büyümeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

İslami finans gelişme endeksinde Türkiye’nin ilk 10’a girmesinden bahseden Şimşek, “136 ülke arasında 10. gelişmiş pazar olarak yer alıyoruz. Hazine, yerel ve ulusal piyasalarda sukuk ihraçlarına önem veriyor” dedi. (AA)

Related Posts

Otomobil devi 4 gün çalışmayı değerlendiriyor

Rusya’nın en büyük otomobil üreticilerinden Avtovaz, üretim tesislerinde çalışma günlerini azaltmayı planladığını duyurdu. Şirket, mevcut piyasa koşullarındaki zorluklara dikkat çekerek, yüksek faiz oranları ve ithal otomobillerin agresif fiyat …

IMF’ın iki numarası görevinden ayrılacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, Ağustos ayının sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu.

Türkiye Çelik Kubbe’yi devreye aldı, KAAN için geri sayım başladı: Tüm kurallar yeniden yazılıyor

Türkiye, savunma sanayinde attığı güçlü adımlarla yüzde 83 yerlilik oranına ulaşarak yeni bir dönemin kapılarını araladı. Küresel dengeler hızla değişirken, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, milli savunma açısından kritik öneme sahip …

Küresel fiyat dalgası Türkiye’ye de ulaştı, vatandaş için lüks oldu: Kahvenin keyfi kaçtı

Kahve, Türkiye’de bir kültür öğesi olmaktan çıkıp günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken fiyatlar sosyalleşme alışkanlıklarını zorluyor. Türkiye’nin kahve tüketimi son 11 yılda tam üç kat artarak kişi başına 450 gramdan 1.5 kiloya yükseldi. Öğrencilerin ve sabit gelirli çalışanların “ekonomik sosyalleşme” aracı olarak gördüğü kahve, artık lüks sayılabilecek fiyatlara ulaştı.

Çocukların favorisiydi: 60 yaşında iflasın eşiğine geldi

Türkiye’nin şekerleme ve oyuncaklı şeker ile çikolata üretiminde önde gelen firmalarından olan Global Gıda, bağlı bulunduğu grup şirketleriyle birlikte konkordato başvurusunda bulundu. Gıda devi 2 grup şirketiyle iflasın eşiğine gelirken mahkeme …

Vali Işın, Ilıca Termal Tatil Köyü’yü İnceledi

Kütahya Valisi Musa Işın, 21. Geleneksel Tarhana Festivali için bulunduğu Gediz ilçesindeki Ilıca Termal Tatil Köyü’nde incelemelerde bulundu. Vali Işın, bölgenin turizm potansiyelini artıracak yatırımların önemine vurgu yaptı.