Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?

Çörek Otu: Efsanevi Şifalı Bitki

Antik çağlardan beri geleneksel tıp sistemlerinde önemli bir yere sahip olan çörek otu, şifalı bitkilerin en ünlülerinden biridir. “Her derde deva” özelliği ile bilinir ancak bilinçli tüketilmesi önemlidir. Uzman Diyetisyen Harika Özkaya Yurttadur, bu mucizevi baharatın maksimum faydalarından nasıl yararlanabileceğinizi açıklıyor.

Harika Özkaya Yurttadur

Vücuttaki Iltihabı Temizler

Çörek otundaki timokinon’un romatoid artrite iyi geldiği saptanmıştır. Bu etki, timokinon’un iltihap önleyici özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Bakterilerle Savaşır

Çörek otunun, salmonella, Helicobacter pylori gibi hastalıklara neden olan bakterilerin gelişimini engellediği belirlenmiştir.

Karaciğer İçin De Önemli

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, çörek otunun karaciğerden toksinleri uzaklaştırdığını göstermiştir.

Günde Ne Kadar Kullanılmalı?

Günde 1 çay kaşığı çörek otu veya 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı tüketilmesi önerilir. Çörek otu, çiğnenerek, öğütülerek veya yağ şeklinde tüketilebilir. Çiğnenerek ya da yağ olarak tüketildiğinde, tohumların içindeki faydalı bileşenler daha iyi emilir. Öğütülerek tüketildiğinde ise tohumların sindirimi kolaylaşır. Çörek otu tohumları kahvaltıda, salatalarda, yemeklerde kullanılabilir.

Kötü Kolesterol Ve Trigliseridi Düşürür

Yapılan araştırmalar, timokinonun HDL kolesterolü artırırken, toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini azalttığını göstermektedir.

Cildi Yeniler

Çörek otu yağının anti-aging etkileri tespit edilmiştir. Ayrıca akne, sedef gibi cilt sorunlarına da iyi gelmektedir.

Dikkat!

Çörek otunun aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır; mide hassasiyeti veya alerji riskleri olabilir. Fazlası, hamileler, emziren anneler, tansiyonu düşük olanlar, kan sulandırıcı kullananlar ve diyabet hastaları için risk oluşturabilir.

Gücünü Bu Bileşikten Alıyor

Çörek otunu değerli kılan fitokimyasal ‘timokinon’dur. Araştırmalar, timokinonun inflamasyonu azalttığını, hücreleri koruduğunu ve bağışıklık sistemini desteklediğini göstermektedir.

Besin Değeri

Çörek otu, lif, protein, sağlıklı yağlar açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Aynı zamanda demir, çinko, kalsiyum gibi birçok minerali ve B vitaminlerini içerir. İçerisinde timokinon, flavonoidler, alkaloidler ve tanenler gibi biyoaktif fitokimyasallar bulunmaktadır.

Sağlığa Etkileri

Çörek otu, ağrılara, eklem iltihabına, bakterilere, iltihaplara, mantara, kansere ve serbest radikallere (toksinlere) karşı olumlu etkiler gösterir. Ayrıca kalp, karaciğer, mide, böbrek ve sinir sistemi sağlığına katkı sağlar.

Anti-Diyabetiktir

Kan şekerinin sürekli yüksek olması, oksidatif stresi artırarak insülin direncine neden olabilir. Çörek otunun antioksidan ve iltihap önleyici etkileri, bu süreci yavaşlatabilir. Hayvan ve insan çalışmalarında, çörek otu kullanımının kan şekerini, HbA1c değerini ve insülin direncini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Sağlıklı Tarifler

Çörek Otu Yoğurt (Ara Öğün Alternatifi)
– 1 kase probiyotik yoğurt
– 1 tatlı kaşığı öğütülmüş çörek otu
– 1 tatlı kaşığı bal

Çörek Otu ve Hindi-Kinoa Salata (Öğle-Akşam Yemeği Alternatifi)
– 1 su bardağı haşlanmış kinoa
– 150 gram ızgara hindi
– 5-6 dal maydanoz
– 1-2 domates
– 1 yemek kaşığı nar ekşisi
– 1 tatlı kaşığı çörek otu tohumu
– 1 çay kaşığı çörek otu yağı
– Tuz, karabiber

Related Posts

MHRS sisteminde yeni değişiklik! Dün itibariyle başladı

MHRS randevu sisteminde değişikliğe gidildi. Yeni imzalanan protokole göre şehit yakınlarına öncelik tanınacak.

Sağlık Bakanlığı: Organ bağışı yapmak daha kolay olacak

Sağlık alanında düzenlemeler içeren ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasıyla birlikte organ bağışı yapmak daha kolay olacak.

Felç riskinin en yüksek olduğu kan grubu açıklandı

Yeni bir genetik araştırma, A kan grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre O grubu bireyler ise daha düşük risk taşıyor.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?