Küresel fiyat dalgası Türkiye’ye de ulaştı, vatandaş için lüks oldu: Kahvenin keyfi kaçtı

Dünya çapında son zamanlarda kahve fiyatları rekor seviyelere ulaşıyor. Brezilya ve Vietnam gibi kahve üreticisi ülkelerde iklim krizinin neden olduğu kuraklık ve aşırı yağışlar rekolteyi olumsuz etkiledi. Kahve vadeli işlemler piyasasında (C arabica) 2024 yılı boyunca ton başına fiyatlar yaklaşık olarak %60 arttı. Uzmanlar, 2025 yılında küresel stokların azalacağını ve fiyatların yüksek seviyelerde kalacağını öngörüyor.

Türkiye’de ise döviz kuru, enerji maliyetleri, gübre ve işçilik giderlerindeki artışların yanı sıra küresel dalgaya eklenmesiyle kahve fiyatları katlandı. Büyük kahve zincirlerinde orta boy Americano kahvesi 130 liraya, latte ise 165 liraya satılıyor. Günde bir fincan kahve içen bir kişinin aylık kahve masrafı 5 bin lirayı aşabiliyor.

FİYAT ARTIŞI DURUMUNDA KİM ALIŞ YAPAR?

Kadıköy Moda’da bulunan butik kahveci Naboo Kafe’nin sahibi Kerem Şalvarlı, kahve fiyatlarındaki artışların yanı sıra yerel maliyetlerin işletmeler üzerinde zorlayıcı bir etki yarattığını vurgulayarak şunları söylüyor:

“Elektrik fiyatlarına zam geliyor, kiralar artıyor. Çalışan maaşları yükselirken işler zorlaşıyor. En son zamı ocak ayında yaptık. Zam öncesinde bir latte’nin fiyatı 170 liraydı, şu anda 185 lira. Fiyatları biraz daha artırsak kim alış yapacak? Amacımız kar etmek değil, insanlara kaliteli kahve sunmak.”

Kahve sadece kafelerde değil, evde tüketilmek üzere satın alınan paketli ürünlerde de yükseldi. Popüler markaların 250 gram filtre kahve paketleri 350 liraya kadar çıktı. Kapsül makinelerinde kullanılan çeşitli markalara ait kahveler ise tanesi 30 liradan başlıyor. Bu durum, dışarıda kahve içmekten vazgeçen tüketicinin evdeki keyfini de olumsuz etkiliyor.

Related Posts

IMF’ın iki numarası görevinden ayrılacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, Ağustos ayının sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu.

Türkiye Çelik Kubbe’yi devreye aldı, KAAN için geri sayım başladı: Tüm kurallar yeniden yazılıyor

Türkiye, savunma sanayinde attığı güçlü adımlarla yüzde 83 yerlilik oranına ulaşarak yeni bir dönemin kapılarını araladı. Küresel dengeler hızla değişirken, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, milli savunma açısından kritik öneme sahip …

Çocukların favorisiydi: 60 yaşında iflasın eşiğine geldi

Türkiye’nin şekerleme ve oyuncaklı şeker ile çikolata üretiminde önde gelen firmalarından olan Global Gıda, bağlı bulunduğu grup şirketleriyle birlikte konkordato başvurusunda bulundu. Gıda devi 2 grup şirketiyle iflasın eşiğine gelirken mahkeme …

Vali Işın, Ilıca Termal Tatil Köyü’yü İnceledi

Kütahya Valisi Musa Işın, 21. Geleneksel Tarhana Festivali için bulunduğu Gediz ilçesindeki Ilıca Termal Tatil Köyü’nde incelemelerde bulundu. Vali Işın, bölgenin turizm potansiyelini artıracak yatırımların önemine vurgu yaptı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası (21 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,95 değer kazanarak 10.568,56 puana yükseldi. Cuma günü 10.366,16 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,08 puan artışla 10.413,24 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (21 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 202,53 puan ve yüzde 1,95 artışla 10.568,56 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 57,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,77 …