YÖK Başkanı Erol Özvar: Üniversite kapısını meslek kapısı olarak görmek bizi hataya düşürebilir

Yükseköğretim Kurulu (YÖK= Başkanı Prof. Erol Özvar, üniversitenin meslek sahibi yapmayacağını belirterek, “Üniversite kapısını meslek kapısı olarak görmek bizi hataya düşürebilir. Elbette kanun veya mevzuatla bir mesleği icra etme yetkisi veren programlarımız var, hekimlik, doktorluk, eczacılık, sağlık programları gibi. Bu bölümler toplam programlar içindeki oranı itibarıyla baktığınızda düşüktür” dedi. Özvar, Suriyelilerin üniversitelere sınavsız alındığı iddiaları ile ilgili ise, “Buna kim teşebbüs ederse çok ciddi bir şekilde cezalandırılır. Polemik konusu yapmak isteyen bazı çevreler bunu ortaya atıyor” diye konuştu.

Sözcü Medya Grubu Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’e konuşan Özvar, “Üniversiteler meslek sahibi yapmayacaksa ne yapar” sorusuna, “Öğrenciyi ilgili programda bilgi, beceri, yetkinlik sahibi yapar. Üniversite okumanın kişisel anlamda kazandıracağı en önemli şey bilgi, beceri ve yetkinliktir” yanıtını verdi.

Barajın kaldırılmasına ilişkin eleştirilere yanıt

Özvar, üniversiteye girişte barajın kaldırılmasıyla ilgili gelen eleştirileri de şöyle yanıtladı:

“Niçin kaldırıldığını açıklayayım: TYT sonrasında lisans programlarını tercih edecek toplam aday sayısı düşüktü. Yani bu girişteki 150 ve 180 barajı AYT’de tercih havuzunu çok daraltmıştı. Biz, eleme usulünden, başarı sıralaması usulüne geçtik. Yani sistemi değiştirdik. Şu andaki bizim sistemimiz dinamik başarı sıralamasına dayalı. Yani sıralamada öne çıkan lisans ve önlisans programlarını tercih edebilme. Bunu yaparak tercih eden aday sayısını 2-2,5 kata çıkardık. Bu durum tercih yapan adaylar arasında rekabeti getirdi.

“Yapılan ‘Eksi netlerle üniversitelere giriliyor’ eleştiri doğru değil”

Tıp, diş hekimliği, mühendislik, eczacılık, mimarlık, eğitim fakültesi gibi alanlarda baraj olduğu gibi devam ediyor. Oraya da şu an itibarıyla dokunmayı düşünmüyoruz. ‘Eksi netlerle üniversitelere giriliyor’ eleştirileri yapılıyor. Bunlar doğru değil. Toplamda eksi net yapanı sistem hiçbir şekilde hesaplamıyor ve hiçbir programa yerleştirmiyor.”

Üniversiteye sınavsız giriş modeli: Cumhurbaşkanımızın bir talimatı olursa alternatif çalışmalar yapabiliriz

Bazı ülkelerde uygulanan sınavsız üniversiteye giriş sisteminin ara ara gündeme geldiği Türkiye’de uygulanan merkezi sınav sistemi hakkında konuşan Özvar, “Bizde üniversiteye erişmek isteyen aday sayısı yüksek. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere sınavlarla ilgili bir talimatı olursa biz bu konuda alternatif çalışmalar yapabiliriz” dedi.

Suriyelilerin üniversitelere sınavsız alındığı iddiası

Özvar, Suriyelilerin üniversitelere sınavsız alındığı iddiaları hakkında da şöyle konuştu:

“Ülkemizde Suriyeli öğrencilerin diğer ülkelerden gelen yabancı öğrencilerden hiçbir farkı yoktur. Buna kim teşebbüs ederse çok ciddi bir şekilde cezalandırılır. Polemik konusu yapmak isteyen bazı çevreler bunu ortaya atıyor. Bu sene ilk kez ÖSYM tarafından ‘Yabancı öğrenci TR-YÖS’ (Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı) adı altında 20’den fazla ülkede bu sınavı yaptık. Önümüzdeki yıl bunu 40-50’ye çıkaracağız. Yabancılar için üniversiteye giriş sınavını ÖSYM gerçekleştirecek.”

Röportajın tamamını okumak için .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x